top of page

Kai darbas tampa našta



Darbas patinka, bet reikalauja per daug laiko ir energijos - tuomet tikriausiai aplinka, kurioje dirbate nėra visiškai "sveikai". Kartais nutinka taip, jog nors dirbame mėgstamą darbą, jis neteikia malonumo. Galbūt tokius ženklus pastebėsite ne iš karto ar jie formuosis tik palaipsniui, tačiau labai svarbu laiku užbrėžti ribas tarp darbo ir asmeninio gyvenimo tam, kad darbas netaptų visu jūsų gyvenimu.


Ribų nebuvimas


Viena pagrindinių problemų, dėl kurios darbas gali tapti našta yra ribų nebuvimas. Jeigu jūsų darbe darbdavys ar jūs pats neturite aiškiai apibrėžtų ribų, tikėtina, kad ilgai laukti nereikės iki kol iš jūsų bus tikimasi dirbti viršvalandžius, daryti darbus, kurie jums nepriklauso ar net auktoi savaitgalius darbui. Turėti aiškias ribas yra itin svarbu, jei iki šiol jų nebrėžėte, tai vėliau bus tik sunkiau tai padaryti. Galbūt jausitės nepatogiai sakydami ne ar neatsakydami į laiškus savaitgaliais, tačiau gebėjimas nubrėžti ribą tarp darbo ir poilsio leis jums geriau planuotis savo laiką ir mėgautis veikla, kurią darote. Darbdavys, kuris negerbia jūsų laisvo laiko ir tikisi iš jūsų 24 valandas būti pasiruošusiam atsakyti negerbs ir jūsų darbo, net jei ir sukursite draugiškus santykius ar tai bus gerai apmokamas darbas.


"Aš nekomandos žmogus"


Mūsų savijauta darbo vietoje priklauso nuo daugybės dalykų, vienas jų yra santykiai su kolegomis. Ne visi esame ekstravertai, linkę bendrauti ir palaikyti artimus santykius su kolegomis, tačiau kiekvienas galime ir turėtume jaustis patogiai komandoje. Darbas gali tapti nemalonus, jei nesijaučiame pritampantys komandoje ar priimti. Kartais gali atrodyti, jog tiesiog neesame "komandos žmogus", tačiau mūsų santykiai su kitais priklauso tiek nuo mūsų, tiek nuo kitų. Jei nuolatos įsitruakiate į konfliktus, apkalbas ar vengiate bendravimo, tikėtina kad tokia darbo aplinka taps nemaloni kelianti norą izoliuotis nuo darbovietės ar net pakeisti darbo vietą. Nebijokite pažinti savo kolegų, tačiau taip pat išdrįskite pasakyti, jei dėl tam tikro bendravimo jaučiatės nepatogiai. Geriausias būdas spręsti problemas - apie jas kalbėti.


Smurtas darbe


Apie smurtą dažniausiai girdime, jog jis pasireiškia namuose, gatvėse, tačiau smurtiniai santykiai gali egzistuoti ir darbinėje aplinkoje. Psichologinis, fizinis ar seksualinis smurtas, bet kuris iš jų gali privesti žmogų prie sunkios psichinės būklės, depresijos, nerimo.

O sunkiausia gali būti nutraukti darbą aplinkoje, kurioje patiriate smurtą dėl finansinio priklausymo. Tačiau svarbu, suprasti, jog jūsų sveikata už pinigus yra svarbesnė, o smurtas, kuris gali pasireikšti manipuliacijomis, įžeidinėjimais, menkinimais, ignoravimu, stumdymais, smūgiais ar seksualiniu priekabiavimu ir išnaudojimu neturėtų būti toleruojamas. Jei jūs ar jūsų aplinkoje pažįstami asmenys patiria smurtą, praneškite apie jį policijai arba kreipkitės į pagalbą teikiančias organizacijas.


 

Mūsų Centras siūlo psichosocialinę pagalbą asmenims patiriantiems sunkumų įsidarbinant. Įgyvendindami Klaipėdos miesto savivaldybės inicijuotą Socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracijos į darbo rinką projektą, siūlome miesto gyventojams registruotis į individualias konsultacijas dėl efektyvios darbo paieškos.


Projektas finansuojamas iš Klaipėdos miesto savivaldybės lėšų.

bottom of page