top of page

Mylėti NELYGU kentėti

Socialinė akcija "Mylėti (nelygu) kentėti" Rugpjūčio 23 dieną (prasidėjo rugpjūčio 8 d.) persikėlė į Palangą. Jos metu KSPPC specialistai, Palangos policijos, probacijos pareigūnės kalbino praeivius, kaip jie supranta smurtą artimoje aplinkoje, ar patiria, ar mato, kad aplinkoj kas patirtų.

Mūsų centro psichologė po akcijos dalinosi štai tokia patirtimi, kuri ir be gilaus analizavimo daug pasako apie smurtą. Apie tai, kaip esame pripratę toleruoti smurtą, gyventi su smurtu.

"Kai aš paklausiau vienos moters einančios kartu su vyru: "ar žinote ką daryti patyrus smurtą AA?", atsakymas buvo "duoti atgal" ir nužingsniavo pakėlusi galvą, o vyras nuleidęs galvą žingsniavo iš paskos, bet iš manęs lankstinuką paėmė.


Dar vienas įsitrigęs pokalbis buva su pusamže moterimi, paklausus to paties klausimo, atsakė, kad neturi iš ko patirti tą smurtą, tuomet vistiek dar kalbinau: "tai gal kaimynams, vaikams reikia informacijos". Moteris atsakė, kad jau nebereikia, nes jos sūnus smurtavo prieš marčią, o jai pradėjus skyrybas, nusižudė, o po poros mėnesių ir anūkai žuvo autoavarijoje, liko tik marti. Kai pasidomėjau, "kaip išgyvenot, kas padėjo", atsakė: "savanorystė".


Porą moterų buvo, kurios pasidalino, kad yra nusivylusios pagalba, kad policija yra bejėgė, kad nepadeda tie ribojimai nesiartinti, kad nesilaikoma jų, o policija tik kraipo galvą ir nieko negali padaryti.

Vienas vyras paėmęs lankstinukus, po kiek laiko sugrįžo ir paklausė, ar nėra vyrų linijos."


Vakar nešėme žinią, jog smurtas gali būti apgaulingas ir jis ne visada aiškiai pastebimas. Smurto negalima ignoruoti. O patyrusiems smurtą Lietuvoje veikia Specializuotos pagalbos centras, kuris nemokamai teikia pagalbą aukoms.

Jei jūs nukentėjote nuo smurto, kviečiame kreiptis pagalbos

☎️ telefonu: 8 650 60094

📧 el. paštu: pagalba@ksppc.lt


Patiriantiems emocinių sunkumų, kviečiame pasikalbėti telefonu arba el. laiškais:

Pagalbos moterims liniją 8 800 66366 24/7

Pagalbos vyrams linija "Nelik vienas" 8 604 11119 18:00-21:00, kiekvieną dieną.

 

Projektas finansuojams socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

bottom of page