top of page

SU TARPTAUTINE MOTERS DIENA!


Šiais metais Tarptautinės moters dienos šūkis – kiekvienas už lygybę (#EachforEqual)! Su tokia grotažyme keliauja sveikinimai, renginiai, straipsniai ir pasisakymai visame pasaulyje. Šių metų šūkis primena, kad kiekvienas esame atsakingas už savo poelgius, mintis, tikslus. Mes savo kasdieniniais pasirinkimais galime kovoti su stereotipais ir nelygybe, plėsti savo ir kitų požiūrį, džiaugtis moterų pasiekimais. O visi kartu galime pasiekti lyčių lygybės pasaulyje.


Ir tai nėra vien gražūs žodžiai. Žvelgiant į pasiekimus šiandien, į ateitį galime žiūrėti optimistiškai. Tarptautinės moters dienos šventė savo istoriją skaičiuoja nuo XX amžiaus pradžios, tiksliau – nuo 1908 metų. Tada moterys JAV, Niujorke, išėjo į gatves reikalaudamos savo teisių. Tačiau Jungtinės tautos šią šventę pripažino tik 1975 - metais. Truputis daugiau nei šimtas metų – juokingas skaičius pasaulio ir žmonijos istorijai. Bet per šį laikotarpį moterys įrodė, kad lygybė pasiekiama, kad ji – pamatinė kiekvieno žmogaus teisė.

Ir nors šiandien dar skaičiuojame moterų ir vyrų atlyginimų atotrūkį, vis dar mažai moterų politikoje, sprendimų priėmimo pozicijose, mažiau jų vadovauja dideliems verslams, vis dar daug moterų patiria smurtą, norisi tikėti, kad kuriame geresnį pasaulį.


Pasaulio ekonomikos forumas šiais metais konstatavo, kad lyčių lygybės dar teks laukti 99,5 metų. Mes šios šventės nesulauksim ir net mūsų vaikai vargu ar sulauks. Bet kita vertus – tai tik nepilnas šimtas metų iki nuostabios ateities mūsų vaikaičiams.


Dar kartą su švente!


 

SPC kontaktai Lietuvoje http://www.lygus.lt/spc-kontaktai/


Šis straipsnis yra projekto „Smurtas artimoje aplinkoje: prevencija, apsauga, pagalba, bendradarbiavimas“ dalis. Projektą finansuoja Europos socialinis fondas, įgyvendina Moterų informacijos centras kartu su partneriais: Kauno apskrities moterų krizių centras, Visuomeninė organizacija „Moterų veiklos inovacijų centras“, Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras; VšĮ Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras, Lietuvos moterų lobistinė organizacija ir Tarptautinės policijos asociacijos (IPA) Lietuvos skyrius.





bottom of page