top of page

Dėmesys žmogui ar dėmesys žmogaus teisėms?


Smurtas Lietuvoje vis dar gajus, o suvokimas apie žmogaus teisės ribotas. Nuo smurto, neapykantos, prievartos ir diskriminacijos kenčia moterys, įvairios socialinės ir etninės grupės, o Lietuvos visuomenė ir toliau stebina Europa sąmoningumo bei tolerancijos trūkumu.


Tarkim, Lietuvoje LGBTI+ bendruomenės asmenys vis dar išlieka tarp labiausiai diskriminuojamų grupių. Nuo 2004 metų, kai Lietuva įstojo į Europos Sąjungą, šalyje nebuvo priimtas nė vienas teisės aktas, kuris mažintų diskriminaciją prieš šią grupę ir didintų LGBTI+ asmenų lygiateisiškumą.


Diskriminaciją ir nepriėmimą patiria ir romai, musulmonai bei pabėgėliai, tuo tarpu Jungtinių Tautų Rasinės diskriminacijos panaikinimo komitetas Lietuvai kartoja būtinybę spręsti neapykantos nusikaltimų latentiškumą, pasitelkiant visuomenę švietimą.

Smurtas lyties pagrindu išlieka viena opiausių Žmogaus Teisių problemų, šalies politikai toliau delsia ratifikuoti Stambulo konvenciją - dokumentą, kuris apibendrina efektyviausius kovos su smurtu lyties pagrindu metodus. Pasirašyta dar 2013 m. ir iki šiol neratifikuota, Konvencija tapo beprecedenčiu atveju Lietuvos diplomatijos istorijoje. Konvencijos nuostatų perkėlimas padėtų spręsti eilę klausimų - nuo pagalbos sistemos seksualinio smurto aukoms sukūrimo iki apsaugos orderio įvedimo ir kt.


Naujienų portalui Nara, Dalia Puidokienė, Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro vadovė dalinosi, jog turime skirti daugiau laiko žmonių sąmoningumui didinti, padėti suprasti, kad žmogaus orumas yra prigimtinis ir neliečiamas, todėl niekas negali pateisinti jokios prieš žmogų vartojamos prievartos (2020, www.nara.lt)


Tam, kad galėtume gyventi saugioje, gerbiančioje ir sąmoningoje visuomenėje yra kiekvieno iš mūsų atsakomybė. Jėgas ir dėmesį kovai su smurtu ir diskriminacija turi vienodai dėti tiek politiniai asmenys, tiek savivaldybių ir įstaigų darbuotojai bei specialistai, tiek kiekvienas visuomenės narys.


Daugiau apie interviu ir straipsnį puslapyje Nara galite skaityti čia


Daugiau apie LŽTC projektą "Žmogus žmogui žmogus" galite rasti čia









bottom of page