top of page

"Laikyk mane arčiau" renginys Klaipėdoje

Balandžio 30 d. Klaipėdoje buvo išskirtinis renginys "Laikyk mane arčiau", kurio metu vyko fotografijų parodos atidarymas bei dokumentinio filmo "Mėlynas kraujas" ekranizacija.


Šis renginys pasirinktas tokia data neatstiktinai. Tai savaitė prieš pirmajį gegužės mėnesio sekmadienį, kuomet Lietuvoje minima ypatinga, jautri šventė - Mamos diena. Mamos diena svarbi absoliučiai kiekvienam asmeniui, nepriklausomai nuo to, kokį santykį, istoriją su savo mama turi. Mama nuo neatmenamų laikų suvokiama kaip namų, saugumo centras, atspirties į pasaulį taškas. Tačiau šiame renginyje, kitaip nei gėlėmis ir laime švytinčiame pirmajame gegužės sekmadienyje, mes kvietėme mamas, institucijas ir visą visuomenę tam, kad atsuktume dėmesį į daug skausmingesnę ir sudėtingesnę mamų gyvenimo pusę. Tų mamų, kurios neteko vaikų globos, kurios patyrusios smurtą savo namuose vis tiek kovojo už kiekvieną galimybę būti laisvos nuo smurto kartu su savo vaikais, kurios tapo migrantėmis, svetimšalėmis, atvykėlėmis svetimoje šalyje užklijuotom išankstinių nusistatymų etikėtėmis, kurios dirbo per kelis darbus tam, kad suteiktų savo vaikams viską, ką gali ir valstybės, ir institucijų akyse neatrodytų beviltiškos, kurios toliau rinkosi gyvenimą su viltimi vieną dieną vėl glėbyje laikyti savo vaikus. Šios mamos neteko visko nors yra viskas savo vaikams. Jos tapo ir mūsų renginio herojėmis.


Renginys "Laikyk mane arčiau", 2024 04 30, Klaipėda.


Diana Maria Olsson, žurnalistė, režisierė, mama, sukūrusi tarptautinius kino apdovanojimus laimėjusį dokumentinį filmą "Mėlynas kraujas", o šįmet dalyvaudama projekte AGENCY: Vote With Her pristatė ir savo fotografijų parodą "Laikyk mane arčiau", kurioje citatos ir ištraukos atskleidžia ne tik fotografės sutiktų moterų, patyrusių institucinį smurtą, istorijas, bet ir jos pačios patirtį, kuomet po skyrybų su smurtaujančiu partneriu ji neteko visko o, svarbiausia, buvo atplėšta nuo vienintelio trejų metukų sūnaus. Fotografijos darytos Paryžiuje, Čikagoje, bet dauguma Kopenhagoje, kur fotografės sūnus įamžintas stebuklingoje karalystėje, ten, kur H.C. Andersenas rašė pasakas, tokias kaip „Mergaitė su degtukais“, kuri yra ir simbolis, kad už kiekvieno vaiko, kuris ieško šviesos, yra suaugęs žmogus, įtraukęs ją ar jį į tamsą. Kopenhaga mamai ir vaikui yra saugi vieta, kur jie turi retas galimybes būti kartu. Autorės tikslas, kad motina ir vaikas, patyrę smurtą, būtų matomi kaip visavertės būtybės, kuomet sistema rodo nulinį požiūrį į motiną ir vaiką. Turėdami tik keletą susitikimų, mama ir vaikas įsivaizduoja, jog gyvena magiškoje karalystėje. Kiekvienas jų susitikimas - vis kitame muziejuje, tai simbolis, kur daiktai turi vertę. Motina fotografuoja atskirtą vaiką ten, tarp vertinamų daiktų, kad suteiktų vaikui vertę, kai institucijos sako, jog mama ir vaikas yra niekas ir juos galima išskirti.



Šis išskirtinis renginys atskleidė ne tik pačios Dianos istoriją, bet ir daugybės kitų moterų patirtis, kurios, tiek būdamos savo šalyje, tiek svetimoje, tampa sistemos aukos, neretai daugeliui iš jų nukenčiant ir nuo Hagos konvencijos. Pagal 1980 m. Hagos konvenciją dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių aspektų (sutartį pasirašė daugiau kaip 100 šalių), vaikas laikomas pagrobtu, jei vienas iš tėvų jį išveža per tarptautinę sieną be kito iš tėvų sutikimo. Vaiko paėmimo motyvas nėra svarbus. Konvencija, kuri iš pradžių buvo skirta tėvams, pagrobusiems vaikus, tokiu būdu siekiant įskaudinti bei kontroliuoti jų motinas, buvo sukurta siekiant užtikrinti greitą ir saugų vaiko grąžinimą. Šiuo požiūriu sutartis yra labai veiksminga. Tačiau šiai dienai apie 75 % tėvų, kurie patenka į teismus, yra motinos. Daugelis jų bėga nuo smurto šeimoje ir bando su vaiku patekti į saugią gimtąją šalį, o bylas iškelia smurtautojai. Daugumoje bylų, net jei yra aiškių tėvo smurto ar nusikaltimo įrodymų, pagal Konvenciją primygtinai reikalaujama, kad vaikas būtų grąžintas.


Fotografijų parodą pamatyti galite:


  • Klaipėdoje: KU Aula magna (H. Manto g. 90-1) 2024-04-30 - 2024-05-10.

  • Palangoje: Miesto biblioteka (Vytauto g. 61) 2024-05-13 - 2024-05-26.


 

Diana yra viena iš penkiasdešimties pokyčių iniciatorių visoje Europoje dalyvaujančių Europos Parlamento remiamoje programoje AGENCY: Vote With Her, įgyvendinamoje Europos migrančių moterų tinklo, kurios metu, derindama PHOTOVOICE ir dokumentinę fotografiją, ji perteikia savo viziją ir istoriją visuomenei, skatindama bendruomenes dalyvauti 2024 m. ES rinkimuose ir atsakingai rinkti atstovus ir atstoves, kuriems rūpi žmonių gerovė, kuriems rūpi tokios patirtys, kaip Dianos ir daugybės kitų moterų ir kurie pasiryžę atstovauti labiausiai pažeidžiamus asmenis.

Daugiau apie Dianos parodą bei AGENCY programą galite rasti čia: https://www.votewithher.eu/

bottom of page