top of page

Stambulo Konvencija - Kas tai?

Stambulo konvencija, dokumentas, kurio pilnas pavadinimas yra Europos Tarybos (ET) konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos kovos su juo. Šis dokumentas pirmą kartą buvo pasirašytas 2011 metais, gegužės 11 d. Stambule vykusiame Europos Tarybos susitikime, dėl ko dažniausiai viešumoje jis būtent ir yra vadinamas šiuo trumpintu pavadinimu "Stambulo konvencija".

Nuo smurto lyties pagrindu kasmet nukenčia daugybė moterų tapdamos pagrindinėmis smurto artimoje aplinkoje aukomis. 2008 m., siekdamas spręsti šią problemą, Europos Tarybos teisingumo ministrų komitetas sukūrė ekspertų komisiją, kuri parengtų konvenciją nustatydami joje vienodus standartus kovai su smurtu prieš moteris, kurie padėtų užkirsti kelią smurto artimoje aplinkoje bei lyties pagrindu visose valstybėse.


2011 metais Stambule pradėjus pasirašymo tvarką, 12 valstybių pasirašė dokumentą, bet neratifikavo, 34 valstybės pasirašė ir ratifikavo Stambulo konvenciją. Ratifikavimas šio dokumento reiškia, jog šalis patvirtina įgaliotinių sudarytą tarptautinę sutartį. Tik pasirašymas šio dokumento nesuteikia teisės jam įsigalioti. Lietuva 2013 metais pasirašė Stambulo konvencijos dokumentą, tačiau šalyje jis negali įsigalioti, kol Seimas jo neratifikavo.


Kad geriau susipažinti su šiuo dokumentu ir jo turiniu, kviečiame perskaityti jį čia.

bottom of page