top of page

SUTELKIME JĖGAS KOVAI SU SMURTU ARTIMOJE APLINKOJE


Kas 10 minučių policiją pasiekia pranešimas apie smurtą artimoje aplinkoje.

Šis skaičius buvo nustatytas Statistikos departamento 2019 metais. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sako, kad karantino metu šis skaičius padidėjo dar 20 procentų. Pagalbą nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje teikiantys Specializuotos kompleksinės pagalbos centrai per 2020 m. užregistravo 16 672 nukentėjusius nuo smurto asmenis. Blogiausia, kad šie milžiniški skaičiai, už kurių slypi didelės tragedijos, yra tik ledkalnio viršūnė. Apklausos rodo, kad smurto mastas yra gerokai didesnis, nes pagalbos kreipiasi vos 40 procentų smurto aukų. Dar mažiau jų pagalbos ieško skambindami pareigūnams (15 proc.).


Specializuotos kompleksinės pagalbos centrai (SKPC), visoje Lietuvoje teikiantys informacinę, psichologinę bei teisinę pagalbą nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje, kiekvieną dieną susiduria su šia skaudžia problema ir nuolat ieško būdų ir priemonių jos sprendimui.


Vienas iš svarbių smurto artimoje aplinkoje problemos sprendimų – glaudus tarpinstitucinis bendradarbiavimas. Policijos pareigūnų, savivaldybių, valstybės atsakingų asmenų, SKPC darbuotojų – visų, kurie tiesiogiai ir netiesiogiai susiduria su smurto artimoje aplinkoje problema, vieningas, žiniomis ir kompetencijomis paremtas požiūris, koordinuotas veikimas ir greitas bei profesionalus reagavimas. Šioje veiklos grandinėje savivaldybių tarnyboms tenka didelis ir reikšmingas vaidmuo, kuris šiandien nėra toks efektyvus, koks galėtų būti.


Specializuotos kompleksinės pagalbos centrus vienijanti Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija, remdamasi per devynerius darbo metus sukaupta patirtimi bei situacijos analize ir tyrimais, parengė rekomendacines smurto artimoje aplinkoje prevencijos, apsaugos ir pagalbos nukentėjusiems asmenims teikimo priemones savivaldybėms, kuriose įvardyti konkretūs uždaviniai ir priemonės jiems pasiekti. Asociacijos specialistai yra pasirengę dalyvauti diskusijose, dalytis patirtimi ir padėti šiuos uždavinius įgyvendinti.


 


bottom of page