top of page

Nepasitikėjimas savimi ar kritinis savęs vertinimas - kur riba?


Ieškant darbo ir veiklos, kurioje norėtųsi save realizuoti susiduriame su daugybę iššūkių - laikas praleistas darbo pasiūlymų paieškose, nepasisekę darbo pokalbiai, gyvenimo aprašymo tobulinimas. Tačiau net ir be šių sunkumų patiriame išbandymus, kurie neretai vyksta ne tiek išorėje, kiek mūsų viduje.


Abejonė savo gebėjimais


Kartais net ir radę norimą darbą pradedame abejoti savo gebėjimais tinkamai ir laiku įgyvendinti užduotis. Mūsų baimės ne visuomet yra pagrįstos tikrove, tačiau per ne lyg ilgai užsibuvusios mūsų mintyse, jos gali realizuotis.


Normalu abejoti savo sugebėjimais ir galvoti ar viską pavyks įgyvendinti tinkamai, ar esame pakankamai kvalifikuoti mūsų pasirinktam darbui. Daug blogiau, kai pervertiname savo galimybes ir esame per ne lyg užtikrinti, jog bet koks darbas mums įkandamas. Imdamiesi bet kokio darbo visada turime įvertinti ar esame pajėgūs jį atlikti tinkamai ir kokybiškai, ar turime visus šiam darbui keliamus reikalavimus. Tačiau, neretai pasitaiko, jog vertindami savo gebėjimus pradeda per daug jais abejoti, dvejoti, nepasitikėti savo jėgomis, ypač, kai aplinkiniai mato mumyse visai kitokį asmenį - gebantį įveikti šiuos sunkumus.


Pirmiausia, jei sažiningai pateikėte informaciją gyvenimo aprašyme apie savo sugebėjimus ir patirtį bei gavote darbą, tai jau yra patvirtinimas, jog šis darbas jums įveikiamas ir jūs turite reikalingas kvalifikacijas ir gebėjimus jam. Net jei pirmosios užduotys jums gali pasirodyti sudėtingos ar nepažintos iki šiol, neišsigąskite, juk jūs tik pradėjote dirbt naujoje vietoje ir jums prireiks šiek tiek laiko viską išmokti ir suprasti. Jūsų darbo kokybė ir sugebėjimas jį įgyvendinti priklauso ne tik nuo turėtos patirties, bet ir nuo tam tikrų įgūdžių, charakterio savybių, dėl kurių jus būtent ir pasamdė. Jei esate komunikabilus, išradingas, tikėtina šios savybės jums duag labiau pasitarnaus nepažintoje veikloje, nei ankstesnė patirtis. Todėl neskubėkite nuvertinti savo potencialo.


Kai abejonė savimi kyla darbo paieškose


Kartais savimi pradedame abejoti dar net negavę darbo. Ypatingai nepasitikėjima savo jėgomis gali kelti nesėkmingi darbo pokalbiai ir ilgas laukimas to išsvajoto darbo. Tačiau kaip greitai sugebame įsidarbinti ir kiek turėjome darbo pokalbių nenusako mūsų potencialo ir tai neturėtų tapti pagrindiniu kriterijumi vertinant save. Nepasitikėjimas savimi gan greitai pajaučiamas ir kitų žmonių, o be abejonės kiekvienas darbdavys mieliau rinksis darbuotoją, kuris pasitikini savo jėgomis ir žino ką daro. Todėl net ir eidami į darbo pokalbius nusiteikite pozityviai, tikėkite savimi ir savo gebėjimais ir jumis patikės ir kiti.


 

Mūsų Centras siūlo psichosocialinę pagalbą asmenims patiriantiems sunkumų įsidarbinant. Įgyvendindami Klaipėdos miesto savivaldybės inicijuotą Socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracijos į darbo rinką projektą, siūlome miesto gyventojams registruotis į individualias konsultacijas dėl efektyvios darbo paieškos.


Projektas finansuojamas iš Klaipėdos miesto savivaldybės lėšų.

bottom of page