top of page

Smurtas - kas tai?


Nesvarbu kokios rūšies smurtas tai būtų, jis palieka gilias emocines žaizdas, kurias išsigyti reikia daug laiko. Ne paslaptis, jog smurtas gimdo smurtą taip skatinant smurtinio elgesio tęstinumą.



Jei nukentėjote nuo smurtinio elgesio, ar tai būtų fizinis, psichologinis, ekonominis ar seksualinis smurtas - tikėtina jis ir vėl pasikartos. Todėl labai svarbu laiku užkirsti tam kelią.


Kaip atpažinti smurtą?




Smurtas būna įvairių rūšių, nors daugiausiai kalbama apie fizinį smurtą, kuris dažnai palieka ir plika akimi matomas žymes, tačiau lygiai taip pat paplitęs seksualinis ir psichologinis smurtas, kuomet asmuo verčiamas seksualiai santykiauti ar yra nuolatos engiamas, gąsdinamas, žeminamas.


Smurtinį elgesį iš pirmo ne visi atpažįsta, tačiau jei jus verčia daryti tai, ko nenorite, Jūs nuolatos jaučiatės santykiuose blogai, patiriate baimę, o Jūsų savivertė menka - labai tikėtina, kad patiriate smurtinį elgesį.



Įvairūs nusistovėję mitai visuomenėje dažnai klaidina žmones, jog tam tikras elgesys yra normalus. Kaip pavyzdys fizinės bausmės vaikams ar pravardžiavimas įvairiais žodžiais. Tai nėra ir negali būti pateisinama auklėjimo forma, kadangi šiais būdais pasitelkiama jėga, kontrolė, baimė išreikšti agresijai prieš kitą asmenį. Lygiai taip pat santuokoje neretai girdimas mitas, jog lytiniai santykiai yra žmonos pareiga, kurie apgaulę, jog seksualinis smurtas yra priimtina. Tačiau, net jei tai yra Jūsų partneris, Jūs neprivalote su juo santykiauti ar atlikti seksualinių veiksmų, kai to nenorite.


Ekonominis smurtas mažiau girdimas už kitas smurto formas, tačiau dažnai persipinantis su psichologiniu ar fiziniu smurtu vyksta tuomet, kai kontroliuojami asmens finansai, santaupos, nusavinamas turtas ar manipuliuojama pinigais tam, kad išlaikyti kito žmogaus kontrolę ar pasinaudoti juo. Šią smurto formą sunku pamatyti, tačiau kaip ir kitos smurto formos ji neabejotinai palieka psichologinę traumą pilną baimės, nepasitikėjimo, bejėgiškumo kas gali nuvesti ir prie rimtesnių sveikatos sutrikimų.







bottom of page